PUBLICERAD 2009/03/20


New Nippon hade tillfälle att intervjua maya och Aiji i duon LM.C i samband
med deras första Sverigekonsert på Tyrol i Stockholm den 7 februari 2009.

AV PATRIK LUTKIEWICZ & LINNÉA LINDGREN

Först av allt hjärtligt välkomna till Sverige!

LM.C spelar på Tyrol ikväll. Vad är era förväntningar inför denna konsert?

maya:
För det första hade vi många förväntningar inför turnén i helhet. Alla undrade: ”Hur ska det här gå?”. Nu har vi redan besökt många platser i Europa genom turnén och märkt att det faktiskt går bra. Varje land, Sverige inräknat, har något som är speciellt. Det finns en slags egen atmosfär eller ett sätt som människorna uttrycker. Som artist är detta något vi verkligen ser framemot att få uppleva. Något som vi får tillbaks är det tillvägagångssätt som varje lands publik visar att de har kul. Det blir en del i det som höjer våra förväntningar inför spelningarna och i slutändan leder detta till att alla, både vi som artister och fansen, har roligt tillsammans.

Vad har ni fått för första intryck av Sverige?
Aiji:
Tyvärr har det varit mulet och dimma hela tiden, därför har man nästan inte kunnat se något. Idag har det varit lite ljusare under dagen och vi kunde äntligen se lite av staden. Då slog det mig vilken otroligt vacker stad Stockholm är. Jag vill verkligen komma hit när det är fint väder.

Har ni spelat utanför Japan förut?
maya:
Vi har spelat i Asien och USA.
Aiji: Men det har inte rört sig om någon turné.

Vad lärde ni er av dessa spelningar?
Aiji:
Vi fick upp en någorlunda rutin på att spela utomlands och dessutom tror jag att det gav underlag för Europaturnén.

Ni har gjort en låt vid namn ”OH MY JULIET.” som fungerat som slutlåt till animen ”Red Garden”.
maya:
Precis.

Hur gick detta till?
maya:
Det var våra bolag som ordnade det hela.

Över era huvuden?
maya:
Nej, det skulle jag ändå inte säga. Även om bolagen sinsemellan står för många av besluten tror jag inte att man skulle kunna använda en låt som inte passade med animen.

Har ni sett animen?
maya:
Jag har sett den, ja.
Aiji: Såg du verkligen hela?
maya: Ja, jag såg faktiskt hela, jag spelade till och med in den för att kunna se den. Om jag ska vara ärlig så fattade jag aldrig poängen… Till saken hör väl att jag hade en liten, liten röstroll i den. Det var lite extra kul därför. Fast jag tror jag bara pratade i en minut eller så.

Skulle ni vilja göra fler låtar som hamnar på anime-soundtracks?
maya:
Ja, om vi får den chansen igen så är det klart att vi är på. Vi kommer alltid göra våra låtar själva men så länge det passar med animen så är det ett alldeles utmärkt samarbete. Det är riktigt fint när man kan göra något kreativt tillsammans som involverar flera personer.

Vilka attraheras av er musik, kan ni beskriva era fans?
maya:
Det finns verkligen alla möjliga.
Aiji: Åldern på fansen varierar också. Nu under Europaturnén såg jag faktiskt en gammal gubbe som stod i bakgrunden och drack öl under spelningen som sedan kom allt längre fram under vår encore. Det var coolt att se. Nästa stund har vi helt plötsligt nioåringar på spelningarna. Så det är en väldigt stor spridning. Det är väl det som är grejen med oss.

Var hämtar ni inspirationen till era låtar, t.ex. andra band?
Aiji:
Jag är nog inte den typen som hämtar min inspiration från andra band. När jag skriver låtar så skapar jag utifrån mitt eget inre. Min inspiration kommer från vardagen. Det kan vara allt ifrån relationer till roliga minnen.

Vem gör vad vid låtskapandet?
maya:
Vi skriver båda musiken till låtar på varsitt håll och mejlar resultatet fram och tillbaka. Sist skriver jag texterna.

Vad har ni för planer nu efter att ha släpptSUPER GLITTER LOUD BOX och 88?
Aiji:
I stort är det att fortsätta skapa det som är vårt sound. Sedan har vi spelning i Tokyo i maj. Annars är vi fortfarande i planeringsstadiet för vad vi ska göra utöver detta.

Kommer ni göra något speciellt för era Europeiska eller Svenska fans, har ni t.ex. några planer på att spela nytt material under turnén?
Aiji:
Ikväll vill vi ha vår spelning såsom det brukar vara I Japan. Vårt mål är att försöka överföra samma stämning som är under spelningar i Tokyo och Japan till Europa och Sverige.
maya: Vad gäller nytt material så har vi ganska precis släppt våra album så fokus kommer ligga på de låtarna. Det blir tyvärr ingen nyskriven låt därtill.

Vad har ni för tips till de fans eller personer som i sin tur
inspireras av er musik?
maya:
Först vill jag bara säga att jag känner en stor tacksamhet för alla som på något sätt berörs av vår musik. Har folk vår musik i sin tur som inspiration för sin egen musik vill jag rikta min uppmuntran till dem att fortsätta kämpa på. För de som inte gillar oss är det väl bara att försöka låta så lite som oss som möjligt.

Sist en hälsning till de svenska fansen!
Aiji:
Jag trodde verkligen aldrig att jag skulle få chansen att komma till Norden och Sverige. Till saken hör att jag tycker jättemycket om att resa. Det har varit en av mina drömresor att åka till Sverige och även Finland. Nu har det helt plötsligt gått i uppfyllelse och det gör mig väldigt glad. Jag är otroligt tacksam. Det är tack vare er, de svenska fansen, som jag har fått denna möjlighet. Jag hoppas att ni alla ser framemot våra fortsatta planer och att ni har kul under spelningen!
maya: Sedan vi kom till Sverige har jag insett hur mycket alla fans i Sverige har sett framemot vår spelning. Ni har till och med köat från dagen innan konserten. Jag är imponerad av hur taggade alla fans är här. Vi kommer kämpa för att komma tillbaks till Europa och Sverige - så jag hoppas att ni alla fortsätter att stötta oss helhjärtat!

Tack så mycket LM.C för att ni tog er tid att svara på våra frågor!
MAYA, SÅNGAIJI, GITARR


LM.C LIVE PÅ TYROL


LM.C LIVE PÅ TYROL


LM.C LIVE PÅ TYROL


LM.C LIVE PÅ TYROL

Läs om konserten
Titta på bilder från konserten i vårat galleri

Tillbaka

 

New Nippon Productions info@newnippon.net
Copyright 2009 All rights reserved. Design by Killinstinct