nne
PUBLICERAD 2007/10/07


En kort intervju med gitarristen Kaoru från Dir en grey i samband med spelningen i
Stockholm den 7 Aug 2007.


AV NEW NIPPON

Vad ger er inspiration när ni skriver om smärta och sorg?
- Vardagen, samhället, bara hur jag känner. Det är det jag skriver. Alla känner något slags lidande i sina liv. Ingen som lever ett normalt liv är särskilt långt från lidande.

Om du är lycklig. Kan du skriva en låt då?
Mmm… ja, kanske det. Tyvärr är jag en person som har svårt att vara lycklig. Det är min personlighet. Jag kan inte vara nöjd. Våra låtar handlar om lidande. Jag är en person som har svårt att vara lycklig. Även när jag är lite lycklig tänker jag: ”Hmm, jag skulle kunna må bättre.”

Hur bestämmer du vilka engelska ord du ska använda?

- Det ska ge mycket influens till sångmelodin. Det passar mycket bättre på engelska ibland. Jag kan beskriva mer detaljer på japanska, det är vårt modersmål. Om jag ska säga något exakt, om nyansen är viktig, så gör jag det på japanska. Om jag bara vill säga något coolt så kan jag göra det på engelska.

Vad betyder låten ”Machiavellism”?

- Den har inte en politisk mening. Den handlar om extremism. När vi fick reda på vad själva ordet betyder handlar den om hur vi kontrolleras av makt och att leva under förtryck.

I refrängen sjunger ni ”Hurry cut show”? Handlar den om självmord?
- Det är svårt att svara på för mig eftersom alla texter skrivs av vår sångare Kyo. Jag kan inte berätta hur han kände sig när han skrev det. Jag vet att han inte försöker ta livet av sig. Han skriver alltid om vad han känner. När han försöker förklara det kanske han ville säga något väldigt extremt, hört att unga försökte ta livet av sig eller ville säga något genom det ämnet. Men det betyder inte att han själv vill ta livet av sig.

Kyo skär sig?

- Det är bara på scen. Nej, han gör inte det till vardags. Han blir så entusiastisk över vad han har skrivit om. Och han får bara utlopp för det på scen. När han blir hög så skär han sig själv. För oss är det ett tecken på en bra spelning. Vi litar på att han aldrig kommer att skära i sig djupt på scen, eller döda sig själv på scen. Ibland blir han för mycket i vardagen också men han har inte skadat någon annan. Vi vet aldrig vad som ska hända, jag tror inte att han kommer att skada sig själv eller någon annan. Jag litar på honom.

Använder ni fejkblod på scen?

Nej, det är äkta blod.

Vad ser du för skillnader mellan Europa och Japan?
- I Japan har jag jobbat länge med folket. Man känner sig trygg men inte så uppspelt längre. Jag menar inte att det inte är bra. Men här utomlands känner jag att vi bygger scenen från grunden, jobba med nya människor hela tiden. Det är mycket stimulans. Vi säljer inte jättemycket här i Europa men varje gång vi spelar kommer jättemycket folk. Jag överraskas av att fansen vet vilka vi är.

Ni hade en mer androgyn stil i början .

- Förr i tiden tyckte jag att det var jätteviktigt att använda det visuella. Geishamakeup och sånt. Det visuella är redskap för oss att visa våra känslor. Man riskerar att bli missförstådd om man klär sig för extremt. Vi vill att publiken ska förstå djupet i vår musik, inte bara tänka på våra kläder. Men vi har inte övergett den stilen helt. Kanske kommer vi att ha tung makeup i framtiden. Kanske kommer vi att vara nakna. Det beror på hur vår musik utvecklas.

Är visual kei-scenen död i Japan?
- Nej, det fortsätter. Men det har inte gått framåt. Det finns band som bara har roligt. De har kul med visual kei. Och det är bara våra åsikter. Vi vet inte om det är bra eller dåligt. I början av nittiotalet var visual kei mycket mer extremt och aggressivt. Nu för tiden gör de så för att de vill att fans ska gilla dem. De är bättre på det visuella än det musikaliska. Jag tycker inte att det har någon rockkänsla.

Vad betyder din tatuering ”Japanese zombie heroes”?

- Det är så vi känner oss. Vi lever bara när vi spelar. Utan musiken är vi zombier.

Zombie betyder att man är levande död. Känner du dig så?
- Nej, inte så. Vi är inte så bra människor, ärligt talat. Vi är värdelösa och kommer från Japan. Men vi har ett band. Det är därför…. Utan musiken är vi som zombies.

Tack till Kaoru och Dir en grey för en grym konsert!
Vi ser fram emot kommande spelningar i Sverige!

 
KAORU, DIR EN GREY
LIVE I ARENANLäs reportage om konserten
Tillbaka

 

New Nippon Productions info@newnippon.net
Copyright 2008 All rights reserved. Design by Killinstinct