Support: Dead by April
Klubben, Stockholm
30 Mars 2008

Utanför entrén till Fryshuset och Klubben ringar det en kö av blandade personligheter. Av de ca 200-300 personer som står och väntar, är de flesta i kön ungdomar som blivit fast i den mörka och gothiska stilen. Andra sticker ut med färgglada outfitar och hårfärger. Men alla är samlade för samma orsak.

Ikväll är det tre band som spelar på scenen på Klubben, förutom huvudbandet Versailles som påbörjar sin Europaturné ikväll tillsammans med det relativt nya bandet Matenrou Opera, spelar även ett mycket populärt och ännu osignat band från Göteborgstrakterna, Dead by April som supportakt.
 
FANS UTANFÖR ENTRÉN TILL KLUBBEN

Dead by April
Lokalen är halvfull när supportakten Dead by April beger sig ut på scenen, och börjar spela sina låtar, som låter som en blandning av metal och pop. Alla låtar har haft höga lyssningssiffror på sidan MySpace, och det är förvånande att bandet fortfarande är utan skivkontrakt. Dead by April har en framtida plats i rampljuset och lär säkerligen göra en "Takida" inom kort. Publiken däremot verkar splittrad och stela, det är uppenbart att de flesta kommit för att se de japanska banden, Matenrou Opera och framför allt Versailles. Publiken längst fram däremot, är på bra humör och många av dom verkar ha kommit för att kolla in supportbandet mest.


MATENROU OPERA

Matenrou Opera
När Dead by April gått av från scen, kan man smått se delar av nästa band, Matenrou Opera dyka upp på scenen för att rätta till sina instrument och förstärkare. Majoriteten av publiken går genast igång med skrik och händer i luften, och många lämnar baren för att ställa sig på plats i publikhavet. Matenrou Opera beger sig ut på scenen i ett härligt och dramatiskt intro, som låter som en spännande skräckfilm från aristokratisk tid. Sångaren Sono kommer ut på scenen sist med en stor strålkastare och lyser på publiken och bandet.

Nu drar kvällen igång på riktigt och även fast Matenrou Opera bildats för bara ett år sedan och är nästan helt okända i Europa, verkar publiken inte dåligt uppdaterade för det! Många sjunger med i låtarna, och dem bjuder även på en och en annan ny låt. Bandmedlemmarna ser stiliga och dramatiska ut i deras scenkostymer, och scennärvaron var på topp, även fast de sannorligen kunnat levererat bättre. Efter sista låten "alkaloid showcase" blir det genast ett hysteri från publiken när delar av huvudbandet Versailles skymtar i bakgrunden för att även de, ställa i ordning instrumenten.


SONO, MATENROU OPERA
Versailles
Olyckligtvis får de problem med en förstärkare som gått sönder, och publiken får ivrigt vänta en lång tid innan Versailles ens kan börja spela. Man märker att frustrationen är hög från många håll i publiken och väntan tar alldeles för lång tid.
Så snart som Versailles intro gick igång i högtalarna exploderade publiken och energin var genast på topp! En efter en kom de ut på scenen, alla klädda i snygga och eleganta scenkostymer i artistokratisk stil. Sångaren KAMIJO kom ut sist och välkomnade publiken med ett "We are.. Versailles!"

Det märks att attityd och image spelar stor roll för det här bandet! Det känns som man hamnat i en spännande saga, musiken, akustiken, bandet - klädstilen. Musiken, som är en härlig variant av powermetal med gothiska element, är full med spännande gitarrsolon, och är något bättre än Matenrou Opera som spelade innan.

Sångaren KAMIJO är karismatisk och pratar långa stunder med publiken, som givetvis svarar honom i form av skrik och handuppräckning. Hela bandet har en otrolig publikkontakt, inte minst gitarristen TERU med sitt charmiga leende.
KAMIJO ber publiken göra speciella armrörelser under deras tredje låt Beast of Desire, vilket publiken utan problem går med på, och stämningen blir här ännu bättre. Under kvällen framför KAMIJO ensam på scen, en låt från hans tidigare band LAREINE. Även resten av bandet spelar en låt utan sångaren, då medlemmarna varit med i gitarristen HIZAKI's soloprojekt tidigare.

Gitarristerna HIZAKI och TERU gör otroliga gitarrsolon och TERU låter sig bli vampyrbiten av sångaren, som om de vore huvudpersonerna i en spännande skräckfilm. Kvällen avslutas lyckat med en signeringsakt för Matenrou Opera och Versailles utanför konsertlokalen.Speltid: ca 3 timmar totalt
Antal i publiken: 200-300 personer
Plus
+
Versailles scenshow
+ Sångaren KAMIJO (Versailles) hade bra kontakt med publiken,
hans engelska var otroligt bra.
+ Matenrou Opera, även fast de är en oslipad diamant.
+ Dead by April som bjöd på en fantantisk öppning.
Minus
- Publiken som kändes opeppade i början av konsertkvällen.
- Matenrou Opera hade kunnat få längre speltid.
- Den långa väntan på Versailles pga förstärkarfelet


Setlist Matenrou Opera:
00. SE
01. Plastic Cell
02. RURIIRO DE EGAKU NIJI
---MC---
03. honey drop
04. sara
05. BOUKYAKU CELLULOID
06. alkaloid showcase

Setlist Versailles:
00. SE
01. The Love from a Dead Orchestra
-SHORT MC-
02. Shout & Bites
---MC---
03. Beast of Desire
04. zombie
05. solitude
---SHORT MC---
06. SFORZANDO
07. metamorphose
08. Race Wish
09. Forbidden gate
---MC---
10. SUZERAIN
11. Sympathia
SE
12. Aristocrat's Symphony
13. The Red Carpet Day
EN. The Revenant Choir

REPORTAGE SKRIVET AV NEW NIPPON - FOTO THERÉS BJÖRK


Tillbaka

 

 

New Nippon Productions info@newnippon.net
Copyright 2008 All rights reserved. Design by Killinstinct