Tyrol, Stockholm
19 mars 2009
LIVE CAFE TOUR'09
"NYAPPY GO AROUND THE WORLD II"
-Harajuku Dance Rock Night-


Idag är det väldigt kallt och blåsigt i Sveriges huvudstad trots att det är mycket få moln på himlen. Jag har suttit på ett tåg från Göteborg som lämnat Centralstationen vid 6 på morgonen och försökt få en blund under resan. Tyvärr blir det inte mycket med det då jag placerats bredvid en man som pratar högt om affärer under hela färden. Efter att ha slagit ihjäl tid med lite sightseeing följer jag med resten av New Nippon-crewet från butiken till Tyrol och får vara med om alla preparationer och förberedelser som ingår utöver själva spelningen.

Utanför Tyrol står många fans som har köat sen midnatt i bara T-shirt för att slippa slösa tid med att hänga av sig kläderna i garderoben. Allt för att komma så långt fram som möjligt. Mitt tips till er som gjorde detta är att ni kommer orka mycket längre om ni klär er riktigt varmt och ber någon att hämta sakerna ni inte kommer behöva inomhus precis innan insläppet istället. Stå inte och frys i onödan!

Gigget är nästan helt slutsålt och efter AN CAFEs energiska soundcheck spelas lättsam J-Pop i PA-systemet under tiden som fansen strömmar in. Majoriteten består av flickor som klätt upp sig men man skymtar en och annan person som
 
man kanske inte skulle vänta sig se på en AN CAFE-spelning. På scenen är det uppställt så att trumsetet inte är centrerat, utan står mer till vänster sett från publiken, detta för att göra plats för syntharna som även de står upphöjda. Jag antar att det inte är så jättelätt att spela synth/keyboard och springa runt samtidigt... På väggen bakom hänger en stor backdrop med bandets logga.

Ljusen som lyser upp Tyrol slocknar snabbt, och sångaren Mikus röst säger ”AN CAFE”. Publiken börjar jubla och skrika samtidigt som bandets live-intro börjar pumpa utåt. En efter en springer band-medlemmarna ut. Först är trummisen Teruki som skuttar fram till mitten av scenen, hälsar på publiken och sätter sig hastigt vid sitt trumset. Innan man ens hunnit ta in Terukis aura springer hastigt keyboardisten Yu-ki in och gör ett jättehopp över nästan hela scenen. Han skuttar och hälsar livligt på oss för att sedan inta sin position. Bassisten Kanon spatserar ytterst lugnt fram och lyfter sina armar för att markera att han har uppmärksammat publiken som fortfarande jublar och skriker konstant. Han ställer sig på vänster sida av scenen halvt framför trumsetet och gör sig redo. Efter gitarristen takuyas storslagna entré kommer till sist Miku ut. När publiken inser att hela bandet har uppenbarat sig så når hysteriken nya höjder!


AN CAFE LIVE PÅ TYROL

Bandet tar inga risker och hoppar direkt in i AN CAFE-klassikern ”Cherry Saku Yuuki!!” med sina skuttvänliga takter och direkt igenkännbara refräng. Miku peppar publiken genom att få alla att ropa med i takt. De flesta omkring mig kan texten helt utantill. När låten tagit slut får inte publiken någon tid att andas, Yu-ki börjar nästan att spela introt till ”Tekesuta Kousen” på sin synth direkt, även den en väldigt populär låt i AN CAFE-universumet. Aldrig har jag sett maken till en så synkad publik som vet exakt när de ska klappa i refrängen. Jag blir personligen överraskad av de hårdare och tyngre partierna mot slutet av låten, mycket välkommet och nyskapande!

Publiken får äntligen en chans att ta det lugnt en stund när Miku har ett mellansnack för att tacka publiken att de kommit och att han hoppas att vi alla är riktigt Nyappy idag. Han gör det tillochmed på svenska med hjälp av ett stödpapper med fonetisk skrift! Med andra ord så tar inte publiken chansen att få vila lite, alla blir istället ännu galnare av detta. De som är fans av en specifik medlem i bandet får alla ta del av sin respektive favorit då alla får en liten stund var att tala till oss.


AN CAFE LIVE PÅ TYROL

Efter vår fina och gråtmilda stund med ”Orange Dream” börjar galenskapen på riktigt. Det är dags för ”NYAPPY in the world 4” och jag måste genast anta att det finns 3 st tidigare versioner som är minst lika sjuka i detta framförande som nästan enbart bygger på publikkontakt av högsta kaliber. Det är en svängig låt baserad kring ett typiskt riff där bandet lyckats klämma in individuella delar för varje instrument samtidigt som Miku introducerar varje bandmedlem och avslutar med ett stort hopp tillsammans med publiken. Väldigt kul att se när ett band lyckas så bra med sin utstrålning.

Spelningen fortskrider med bland annat senaste singeln ”AROMA” som släpptes så nyligen som 11 Mars och innehåller riktigt kreativa gitarrslingor hela låten igenom. Bandet avslutar sitt set med ”Snow Scene” och publiken blir rent ut sagt upprörd över att bandet går av scen. Jag hoppas att de flesta har förstått att det blir en encore och att det inte finns någon i publiken som är såpass konsert-oerfaren att den redan börjat dra sig mot garderoben och utgången...

Så sant som det är sagt, efter hejaklackar som ropat ”AN CAFE” i kör äntrar bandet scenen igen och drar igenom ”BondS – Kizuna” i sina egna turné-T-shirts och nedtonat smink. Miku springer runt överallt, till alla kanter av scenen för att verkligen ta vara på alla Nyappy fans nu mot slutet. Bandet ger sitt allt under sin allra sista och (jag antar) kändaste låt ”Smile Ichiban ii Onna”. När det verkligen är slut kastar bandmedlemmarna ut sina plektrum, trumpinnar och dylikt. En flicka som fångar en skruvkork på en av Mikus vattenflaskor får hela sin vecka gjord av detta lilla objekt.

Jag blev väldigt positivt överraskad då jag måste erkänna att jag inte alls lyssnar på den här typen av japansk poprock egentligen. Det som gjorde mig mest förbluffad var hur publiken kunde vara så synkroniserad med bandet. Det var på en nivå som jag bara skulle kunna vänta mig av en japansk publik som blir specifikt inspelad för en DVD! AN CAFE har hjälpt mig att bredda mina vyer ytterligare och jag tänker definitivt kolla in och recensera deras skivor inom en snar framtid!

Speltid: ungefär 1 tim 30 min (med pauser inräknat)
Antal i publiken: Snäppet under 1100

Setlist:
1. Cherry Saku Yuuki!!
2. Tekesuta Kousen
MC
3. Kawayu's Rock
4. SUMMER DIVE
5. ZETSUBOU
6. Orange Dream
7. NYAPPY in the world 4
MC
8. AROMA
9. MY ♥ LEAPS FOR "C"
10. Snow Scene
EN-1 BondS - Kizuna
EN-2 Smile Ichiban Ii Onna

REPORTAGE SKRIVET AV PATRIK LUTKIEWICZ

Titta på bilder från konserten i vårat galleri
Tillbaka

AN CAFE PÅ TYROL
New Nippon Productions info@newnippon.net
Copyright 2009 All rights reserved. Design by Killinstinct