PUBLICERAD 2008/08/27


New Nippon hade tillfälle att intervjua Kagrra, i samband med deras
första Sverige-konsert på Klubben i Stockholm den 17 augusti 2008.

AV HIROYUKI YAMAZAKI

Den här spelningen på Fryshuset är er första spelning denna Europaturné. Vad har ni för tankar, förväntningar?

Isshi:
Det har gått ett tag sedan vi hade en spelning sist och med en helt ny publik så är allting väldigt spännande. Jag tror att det kommer bli riktigt grymt idag.
Shin: Eftersom det är första gången vi är här i Sverige ska det bli väldigt kul att se hur publiken bemöter oss. Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna göra den här spelningen till något speciellt.
Izumi: Spännande! Det var någonstans förra året som vi började arbeta utomlands. Nu ska det bli grymt kul med en Europaturné och jag tror att det kommer bli en bra erfarenhet för oss i framtiden.
Nao: Tidigare deltog vi på ett event i Tyskland. Men nu är det one-man-tour för oss och vi ska spela i fem olika länder. Det är jag oerhört tacksam för. Det finns säkert en kulturskillnad mellan oss i Japan och ni i Sverige. Men jag vill gärna ta del av och lära mig från er kultur.

Har ni spelat mycket utomlands förutom i Tyskland? Hur skiljer sig er publik runt om världen?
Nao:
Jo, vi har spelat i USA, Los Angeles. När vi spelar ballader i Japan så är publiken väldigt lugn och bara åhör. I USA var publiken igång även på balladerna. Kommunikationen är knepig också när man inte kan tala språket. Jag vill ju kunna prata med fansen och alla människor, det blir för det mesta bara massa gester istället. Jag vill faktiskt lära mig engelska, och gärna alla språk till respektive spelplats, men det har man ju inte riktigt tid med.

När kom ni till Sverige, har ni hunnit göra någonting speciellt?
Akiya:
Vi kom till Sverige igår. Jag har inte hunnit göra något än men utsikten som vi såg från bilen, på motorvägen, var på ett bra sätt lantlig. I Japan arbetar vi mest omkring storstäderna men om man åker en bit ut mot landet påminner det en aning om Stockholm; fast här är naturen väldigt vacker.

Har Kagrra, något tema eller koncept? Hur brukar ni beskriva er själva?
Izumi:
Det är nog ganska svårt att säga. Enklast är att helt enkelt att lyssna på våra låtar. Olika låtar har olika teman och ibland lägger vi till en japansk, traditionell stil på låtarna men vi experimenterar hela tiden.
Shin: I början höll vi oss ganska mycket till det, den japanska traditionella touchen. Nu försöker vi mera utveckla nya stilar och samtidigt kvarhålla det gamla konceptet.

Hur är det med ert nya album CORE? Finns det något som skiljer den från tidigare album?
Nao:
Det var inte så långt mellan Shizuku releasen och denna. Men i CORE känner jag att vi lyckades skapa en mycket större bredd på musiken. Vi har klämt ur varenda droppe av vår musikerfarenhet och samlat ihop allt i det här albumet. Vi har lagt ner oerhört mycket arbete och tid, speciellt på arrangements.

Varifrån kommer namnet Kagrra,?
Hur kom ni på det bandnamnet?
Akiya:
Det var ren spontanitet. Vi samlade oss för att då bestämma ett namn till bandet. Det var inte så att vi radade upp flera namn och valde ut ett. Det första förslaget som kom upp, av Isshi, var just Kagrra. Vi alla tyckte att det lät bra och så bara bestämde vi oss för det.

Vart kommer kommatecknet in i bilden?
Akiya:
Det är faktiskt Feng Shui. Vi fick höra att vi skulle lyckas bättre som band om vi la till ett litet sträck till. När man skriver japanska så räknar man alltid antal drag man gör med pennan. Till exempel när man ska döpa ett barn, så finns det enligt Feng Shui, vissa stråkantal som är ”bättre” än andra. Det var exakt samma sak med vårt bandnamn. Eftersom vi inte bara kunde lägga till ett så löste vi det genom att sätta dit ett kommatecken.

Berätta gärna, hur bildades bandet Kagrra,. Hur hittade ni varandra?
Izumi:
Vart ska jag börja. Precis innan vi blev de fem som vi är nu så hade jag ett band med Isshi och Nao. Vi lärde känna varandra på gymnasiet. Akiya och Shin hade också ett band tillsammans men både vårt och deras band splittrades. Jag la då upp en annons tillsammans med Isshi och Nao i en musikaffär där vi radade upp alla möjliga band vi kunde komma på, som vi lyssnade på. Skrev att vi sökte gitarrister och så nappade de, Akiya och Shin.

Vad gör ni när ni inte åker runt på turné eller arbetar med musik?
Izumi:
Jag älskar spelkonsoler. Brukar ta med mig på turnéerna också. Annars tycker jag jättemycket om film. Jag går på bio eller hyr film och jag ser på alla möjliga genrer.
Shin: Jag handlar kläder, hyr dvd-filmer. Jag har en stor passion för cyklar och det brukar jag ägna mig åt. Då och då när jag har tid så tar jag en liten tur med cykeln.
Nao: Sportar väldigt mycket. Oftast fotboll. Jag har ett litet korplag i Japan och vi spelar matcher ibland. Hobbyn är ganska viktig för mig även om musiken kan ta upp mycket tid.
Akiya: Spel älskar jag med. Nu för tiden kan man spela online över nätet och jag brukar spela mot massa amerikaner. Jag tycker inte om att förlora så jag övar för att bli bättre! Under turnéerna sitter vi faktiskt rätt så ofta med hela bandet och spelar tillsammans.
Isshi: Mina hobbys är att läsa böcker, dricka och samla på mig spökhistorier.

Vad är den största nackdelen att jobba som en visual-kei-artist?
Izumi:
Det är faktiskt en sak jag kan komma på. Man får inte bli solbränd! På somrarna vill man ju ut och bada, fast det är sällan vi kan göra det.

Vad är det bästa?
Shin:
Det är när man står på scenen på liven. Alla är där för vår skull och vi är där för dem. Och så har man kul tillsammans helt enkelt. Sen är det också grymt kul att få en färdiginspelad skiva. Själva inspelningen kan vara tuff. Man kommer inte alltid överens med varandra och man stöter på problem men det är värt all möda.
Nao: Självklart är det kul att ha spelningar. Men också det här med skivor. Ett album blir färdigt, den kommer fram till fansen, och så får man direkt feedback där. Det är oerhört upplyftande och man blir verkligen motiverad.

En sista kommentar till de svenska fansen tack!
Akiya:
Den här spelningen i Stockholm är vår första one-man-spelning någonsin som är utanför Japan. Den är väldigt viktig för oss och jag hoppas också att ni uppskattar oss så vi kan komma tillbaka till Sverige ännu än gång.
Izumi: Nu på denna turné åker vi runt till fem olika länder. Jag hoppas att det ska bli en lyckad turné så vi kan åka runt till 20 länder nästa gång!
Isshi: Det är första gången vi är här men det är verkligen ett underbart och vackert land. Tack så mycket för att ni tar emot oss som kommer från ett land så långt bort som Japan. Jag ska göra mitt bästa för att vi nästa gång ska kunna dra ytterligare fans till spelningen när vi kommer tillbaka hit!
Shin: Nu äntligen när vi är här så kan vi framföra musiken live till er för första gången. Jag önskar att vi med hjälp av den här spelningen kan få er att tycka om oss ännu mer. Det vore också kul om flera människor fick upp ögonen för oss!
Nao: Det första jag tänkte när jag kom till Sverige var att alla människorna här verkligen är trevliga! Det finns alltid vissa sätt som människor beter sig på i olika länder, vanor liksom. Här är alla underbara! När ni läser detta så hoppas jag att vi ska ha avslutat ett riktigt lyckat kagrra,-live. När vi kommer tillbaka hit nästa gång får ni gärna möta oss med ett ”okaeri!”.
KAGRRA, LIVE PÅ KLUBBENISSHI, SÅNG


IZUMI, TRUMMOR


AKIYA, GITARR


SHIN, GITARR


NAO, BAS

Läs om konserten
Titta på bilder från konserten i vårat galleri

Tillbaka

 

New Nippon Productions info@newnippon.net
Copyright 2008 All rights reserved. Design by Killinstinct